stručni ispit za nestručne ljude

svi nalazi kažu: negativno

to je najpozitivnije moguće značenje ove riječi. i u mojoj glavi sve je pozitivno. jer odlučila sam, bit ću zdrava.
nakon mjeseci silnih pretraga, doktora, bolnice, bolesti, više mi je dosta.
ne želim da moje tijelo trpi zbog moje nesređene duše i nemirne glave. ne želim slušati o stresu i o posljedicama istog.
sad je vrijeme da ti pokažem nešto što napisah onda kada je ta zbrka bila najveća. tj.gotovo najveća. 2011.je definitvno bila još zeznutija. no o tome nećemo sada. samo slušaj:

Image

dobra je stvar što sam položila stručni. sada mogu pisati ono što želim, čitati ono što izaberem i (na)učiti ono što volim. mogu raditi ono što volim, ili ono što želim. biti sretna ili slobodna. mogu voljeti život ili mu opet tražiti nedostatke i popunjavati rupe svojim ispadima tuge ili bijesa. ne moram više plakati. ili mogu plakati. ali iz dobrih razloga. ali zbog njega ne. to nije vrijedno niti da zasluži slova na papiru. da bespotrebno zauzima mjesto zanimljivim stvarima.
samo znam da tako funkcionira sustav. radi ono što ti se kaže i kaži ono što drugi žele čuti. takav budi, klimaj glavom. i šuti kad seru po tebi. kad ti govore sranja ti to progutaj i probavi, pa iseri zajedno sa drugim sranjima kojih si se najeo.
imala sam svoje periode kreativnosti. gdje su sada nestali? ostala je samo ludost koju sada ne znam usmjeriti gdje treba. kao da sam se izmorila beznačajnim učenjem bezciljne teorije, metodike, definicija, zaključaka, istraživanja, pa još malo teorije. teorija bez iskustva, bez prakse, bez mogućnosti ispravljanja, bez mogućnosti pogrešaka. jer ih nećeš moći napraviti, jer nećeš imati priliku.
i rečeno mi je da poradim na pismenosti. ne znam što to znači. pretpostavljam da je moja pismenost na dostojnom nivou akademskog građanina. i da poradim na urednosti. s tim se slažem. ali bože moj, ubuduće me nemoj ograničiti na tri sata pa ću stići biti pedantnija. vrlo dobro i nadasve detaljno uočavaju i proučavaju svakog pojedinog idiota koji im se pojavi svakih nekoliko mjeseci. pa ga ižvaču i ispljunu. i onda se osjećaju bolje, lakše, rasterećeno.  a u tebi ostaje letargija.
u jednome trenu mi je došlo da ustanem i odšećem. bez ikakve fame. bez scene, bez prepirke. toliko mi je postalo svejedno da se čak ne bih pobrinula objasniti svoje razloge. jer ih ionako ne bi zanimalo. indiferentnost je najgori mogući osjećaj. ili budi predan, ili nemoj. ali ovo, kao da visiš negdje u sredini, a ni sam ne znaš što bi sa sobom. ali nisam odšetala. ne smijem protiv sistema. ne smijem nasekirati druge ljude, osramotiti svoju obitelj i svoje kolege te ravnatelja koji zastupa školu koju sam ja zastupala svojim (ne)znanjem.
to je sada iza mene. zašto ne mogu pustiti, opustiti se. zašto činim svoje roditelje nesretnima, kad me toliko vole, kad se toliko brinu. ponosni na moje profesionalne uspjehe, stalno se pitaju za moju sreću, u privatnoj sferi života, ovog kako reći efemernog i često beskorisnog života. bravo!!! i to je riješeno! sada se možeš opustiti, zaljubiti se, neki stalni posao možda naći, ah di ćeš bolje, onda si sredila čitav život.

Kad bi to barem bilo lako, kad bi to barem bilo sve.

zar je grijeh željeti drugačije?

zar je sramota željeti manje od onoga što ti život možda sada pruža?

TURNING and turning in the widening gyre
The falcon cannot hear the falconer;
Things fall apart; the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world,
The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
The ceremony of innocence is drowned;
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity. … (W.B. Yeats)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: